Mälarhäxan

EN JUNIKVÄLL 1997 vid ett krogbesök råkar Björn Asplund i samspråk med ett par som ville sälja sin båt. Damen ifråga tog upp ett fotografi ur handväskan och där var hon – Mälarhäxan. Det blev kärlek vid första ögonkastet. Han slog till och köpte båten på krogen.

Båtfakta

Byggår: 1928
Brygga: Brygga 10
Plats: 157
Båttyp: Snipor
Båtmodell: Ålandssnipa
Byggnadsort: Åland
Byggnadssätt: Klinkbyggd
Skrovmaterial: Furu
Motor: FM 2 Fredrikstads Motorfabrik A.s
L.ö.a m: 8.20
Bredd m: 2.50

Historia

Enligt säljarna är båten byggd på Åland 1928, klink furu på furu och användes som fiskebåt. Den såldes till Sverige under 60-talet och vad de kände till har hon använts som fritidsbåt sedan dess. Hon är kopparskodd för att klara att gå i tunn is och överbyggnaden midskepps tillkom efter att båten kom till Sverige.

Båten var upplagd i Mariefred och dagen efter köpet bar det iväg för sjösättning och efter några timmar i marvatten gick färden mot Stockholm. Under färden mot Stockholm slog det Björn att han inte hade någon båtplats. Ett litet men ack så viktigt förbiseende. Men glad i hågen tänkte han att ”Det ordnar sig säkert, det finns ju massor med båtklubbar i Stockholm”.

Han åkte från den ena klubben till den andra och frågade efter båtplats, svaret var detsamma överallt:” Ställ dig i kö! Om du har tur kanske du får en plats nästa säsong”. Lätt nedstämd kom han så småningom till Årstavikens Segel Sällskap där han fick låna en gästboj över natten. Följande morgon när han skulle flytta Häxan mötte han hamnkaptenen som meddelade att han kunde få en plats. Efter två år i ÅSS fick han slutligen båtplats hos Heleneborgs båtklubb.

Mälarhäxan är en dam som bär sin ålder med heder och vart de än kommer blir folk glada och ger uppskattande kommentarer.