Albatross

ALBATROSS byggdes 1928 av Bröderna Larssons varv i Kristinehamn, som levererade många kvalitetsbyggen efter CG Petterssons ritningar.

Båtfakta

Byggår: 1928
Brygga: Brygga 1
Plats: 18
Konstruktör: C G Pettersson
Båttyp: Ruffmotorbåtar
Varv: Bröderna Larsson
Båtmodell: Motorkryssare
Byggnadssätt: Kravell på ek och järnspant
Motor: Volvo Penta B20, 115 hk
Skrovmaterial: Mahogny
L.ö.a m: 9.50
Bredd m: 2.10

Historia

Under andra världskriget var hon upplagd till följd av bensinransoneringen. 1943 gjordes vissa förändringar. Vindrutan ändrades från rak till den nuvarande svagt sluttande och styrningen flyttades från en plats akter om motorn till den nuvarande platsen på styrbords sida, för om motorn.

Lyckligtvis har Albatross en fullständig ägarlängd från byggåret 1928. Den börjar med beställaren, lantmätaren Wikström i Skellefteå som ägde den linjesköna båten i tio år. Därefter följer direktören Per Forslund i Skellefteå som 1950 registrerade båten i Kungliga Motorbåt Klubben där den blev kvar tills han sålde 1958. Då köpte Sverker Sellin i Skellefteå som 1968 sålde till skohandlaren Gunnar Lindahl som behöll den till 1971. Efter detta år framgår inte längre ägarnas titlar, utan bara namn, hemmahamn och åren för ägandet. Efter sammanlagt 43 år i Skellefteå i övre Norrland hamnade båten först i Piteå ochsedan i Luleå. År 1987 kom Albatross till Svindersviks båtklubb i Nacka och båten har alltsedan dess befunnits i Stockholmstrakten. Sedan 2006 ligger Albatross i Heleneborgs båtklubb där först Håkan Svenson och sedan Anthony Quinn (ej skådespelaren) ägde den. Lars Vigerland köpte henne i augusti 2017 och är nu den fjortonde ägaren