Söderkvists båt & snickeriverkstad

FRÅN SÖDERKVIST Båt & Snickeriverkstad levererades omkring 300 båtar av hög kvalitet. De vanligaste modellerna brukar kallas ”Oxelösundare” om de har akterruff, och ”Söderkvistare” om de saknar akterruff.

Oxelösundare och Söderkvistare

De vanligaste modellerna brukar kallas ”Oxelösundare” om de har akterruff, och ”Söderkvistare” om de saknar akterruff.

Det som avses är de båtar varvsägaren och skaparen av dessa båtar, Sven Söderkvist benämnde Söderkvist 27 (mod. 1108 med akterruff, mod. 1109 i en längre och snabbare version) och Söderkvist 30 beroende av längd. Men i båtbyggeriets utbud fanns även Söderkvist 24 (mod. 1100). Den första modell som byggdes saknar modellbeteckning men var 7 meter lång, vilket skulle motsvara en 22-fotare.

Sven Söderkvist i Oxelösund var självlärd. Han utgick helt och hållet från egen talang och erfarenhet, liksom många anda av skärgårdens alla olika små båtbyggerier där gubbarna hade måtten i händerna och ”ritningen” i huvudet. Även kunderna beställde en båt av en viss modell, kunde de alltid påverka utformningen, vilket gör att i stort sett ingen båt från detta var ser likadan, även om huvuddragen är omisskännliga. Möjligen på grund av detta, men också för att båtarna var mycket populära, var leveranstiderna ofta långa. Men den som väntar på något gott…

Båtar från Söderkvists båt & snickeriverkstad

Trillan Byggår: 1966 Brygga 13 Plats: 186