Ruben Östlund

HAN ÄR EN AV våra mest kända båtkonstruktörer, men var i stort sett autodidakt på detta område. Han var ingenjör, utbildad vid Stockholms Tekniska Institut, och hans verkliga profession var uppfinnare samt motor- och propeller-konstruktör på bland annat Södra Varvet, Atlas och Bolinder. Men det är för mängden av fina och ofta mycket snabba båtar som han blivit mest ihågkommen.

Sin första båt, en kanot, byggde han vid 12 års ålder. Den blev dock för stor och gick inte att få ut från det vindsutrymme där han höll till. Intresset var dock intakt och så småningom lärde han sig båtkonstruktion, bland annat genom att studera andra framgångsrika konstruktörers ritningar.

Inte minst CG Petterssons, vilket avspeglar sig särskilt i Östlunds tidigaste konstruktioner. Senare båtar präglas mer av han egna modernare idéer och utformades för högre fart och med fylligare akterskepp bland annat. Många av de mer kända racer- och passbåtarna är Östlunds verk liksom flera större kryssare. Mindre känt är att han även var den som ritade sveriges första campingbåt, för Åtvidabergs Industrier 1928.

Båtar av Ruben Östlund

Jolene Byggår: 1946 Brygga 5 Plats: 88
Tripp Byggår: 1935 Brygga 11 Plats: 171