Yaccawood

THE HENRY BOAT COMPANY grundades 1904 i Ontario, Kanada, av de två båtbyggande bröderna Victor och Stanley Henry. De fick snabbt rykte om sig för sina välbyggda och stabila båtar.

Båtfakta

Byggår: 1989
Brygga: Brygga 3
Plats: 54
Båttyp: Snabbgående motorbåtar
Båtmodell: X-260 Runabout
Byggnadsort: Skiff Craft, Ohio, USA
Skrovmaterial: Mahognyplywood och mahogny
Motor: Mahognyplywood och mahogny Motor
L.ö.a m: 8,53
Bredd m: 3.15

Historia

Under 1959 döptes företaget om till Skiff Craft och flyttade till Plain City i Ohio, USA, hemmatrakter för det starkt religiösa och mycket hantverkskunniga Amishfolket som därefter kom att utgöra basen bland företagets hantverkare.

Varje båt är helt och hållet handgjord på traditionellt vis, med basade spant och gedigna bottenstockar. Bordläggningen är utvald mahognyplywood. Byggandet tar cirka tre månader per båt.

Denna båt byggdes 1968 och beställdes av Ken Ester från Ohio. 2005 totalrenoverade Kens son båten och 2008 importerades den till Sverige av Bobo Ericzon (från TV-programmet Båttokig). 2012 köptes den av nuvarande ägare som delar den med sin son Carl-Fredrik som också är medlem i Heleneborg.

Det är en typiskt amerikansk daycruiser med stor bredd och ett stort öppet utrymme för sol och umgänge. Motorn, en MerCruiser 260, ger den tillräckliga fartresurser.