Rus

I MITTEN AV 30-talet presenterar Henning Forslund den “nya linjen”. Inspirerad av bland annat Chrysler Airflow introducerar han svepande strömlinjeformer som signalerar aerodymanik och funktionalism. Formspråket appliceras på ett flertal båtar, däribland coupéracern Rus.

Båtfakta

Byggår: 1938
Brygga: Brygga 9
Plats: 143
Konstruktör: Gideon Forslund
Båttyp: Snabbgående motorbåtar
Varv: Sjöexpress varv
Båtmodell: Coupéracer
Byggnadssätt: Kravell på stål -och ekspant
Skrovmaterial: Mahogny
Motor: Chrysler Royal Marine M8, 141 hk
L.ö.a m: 8.95
Bredd m: 2.45

Historia

I början av maj 2010 springer Martin och Maja på Rus (som då heter Zirocco) under en presenning på Margretelundsvarvet. Hon har stått uppställd på land sedan 1991 och är i dåligt skick. Zirocco flyttas till Heleneborgs båtklubb och 2013 vidare till Båthantverkarnas verkstad på Nya Djurgårdsvarvet.

Där genomförs en omfattande renovering. Akterdäck saknades, fördäck var nerskrapat och sviktade rejält under fötterna. Taket bågnade och kupésidorna hade delaminerat och spruckit. Kopparnitarna tittade fram i friborden. All inredning i kupén hade försvunnit under åren på land, men durkarna var mestadels kompletta. Många originalbeslag saknades och förarplatsen var ombyggd.

– Vi började nedifrån och arbetade oss uppåt med siktet inställt på originalskick och en förhoppning om att kunna rädda så mycket som möjligt av det gamla, säger Maja och Martin.

Båten sjösätts under det nya namnet Rus vid Nya Djurgårdsvarvet midsommar 2017, efter 26 år på land. Premiärturen går till hemmahamnen i Pålsundet.