Puck

DENNA MOTORSNIPA byggdes av båtbyggaren Gustav Brenander, från Saltvik utanför Oskarshamn någon gång på sjuttiotalet.

Båtfakta

Byggår: 1970
Brygga: Brygga 8
Plats: 126
Båttyp: Snipor
Varv: Gustav Brenanders Varv
Båtmodell: Däckare / laxkutter
Byggnadsort: Oskarshamn
Byggnadssätt: Klinkbyggd
Skrovmaterial: Ek
L.ö.a m: 6,0
Bredd m: 2,70
Motor: Volvo Penta MD 11 C, 23 hk

Historia

Båten som är drygt 20 fot lång, c:a 6 meter, är enligt uppgift den sista båt Brenander åtog sig att bygga. Till bordläggningen på klink användes överbliven (eller kanske särskilt sparad) fin kvarterssågad ek som därför fick väl många skarvar, så kallade laskar. Stävvirket till för och akter liksom spant är krumväxta, naturligt krökta bitar av ek som hyfsats till rätt form med såg och yxa, utan basning.

Båttypen, en snipa med ruff akteröver, var under nittonhundratalet vanlig som fiskebåt längs hela ostkusten och även i Blekinge och på Gotland. Det är en typ av skötbåt som ibland kallas däckare, eller om det är en lite större båt än Puck, laxkutter.

Pucks beställare var en pensionerad inredningssnickare som önskade en båt för laxfiske med lina i Kalmarsund, men eftersom han på söndagarna var kyrkvärd skulle den också kunna användas för utflykter med kyrkans damer. Puck kom därför i Oskarshamnstrakten att lite skämtsamt kallas för Kyrkbåten. Motorn, eller maskinen som man bör säga även i ett litet fartyg, är densamma som vid Pucks jungfrutur, en Volvo Penta MD 11 C med 23 hk, av många ansedd som en av de bästa och mest slitstarka mindre marinmotorer som konstruerats.