Pierina

PIERINA FICK SITT nuvarande namn av Åke och Anna-Stina Borg, som var båtens andra ägare. De arbetade personligen med Evert Taube på Bonniers förlag och fann namnet bland Taubes texter.

Båtfakta

Byggår: 1910-tal
Brygga: Brygga 11
Plats: 172
Konstruktör: C G Pettersson
Båttyp: Ruffmotorbåtar
Motor: Solo H102, tillvnr. F 155474
Skrovmaterial: Furuskrov, mahognyöverbyggnad
L.ö.a m: 8.10
Bredd m: 1.70

Historia

Detta är en ruffmotorbåt med typiska Petterssondrag. Med ledning av jämförande studier av Petterssons ritningar, tidstypiska detaljer i inredning och det långt framdragna ”örat”, avbärarlist och prydnadslist framdragna till stäv mm., samt utsaga från tidigare ägare (A-S Borg ägare 1952-58) daterar många inom området kunniga båten till åren närmast före 1:a världskriget. Rutarrangemanget är av senare datum. Skrovet är i furu med vart tredje spant i stål, överbyggnad ovan avbärarlist i hondurasmahogny, och däck i oregon pine.

Här finns en mycket trevlig inredning som till stora delar är original. Ruffen har en skåpinredning med infällt spegelglas intakt liksom längsgående hyllor under skarndäck. I sittbrunnen finns en u-formad sittbänk med skåpluckor under den rundbasade sargen. Förar- och passagerarstolarna är vackert utformade med snidade armstöd och delvis läderklädd sits. Rutarrangemanget är av senare datum.

När nuvarande ägare tog över båten 2004, bjöd han in Anna-Stina Borg till en kär återträff. Samma år påbörjades också den försiktiga, kontinuerliga renoveringen av båten. Bland annat har avbärarlist bytts ut och nytillverkning av beslag enligt gammal förlaga är på gång.