Matilda

ENBART TJÄRA, ELLER så kallad roslagsmahogny där man blandar tjära, terpentin och linolja till en lagom ton, är något som starkt förknippas med brukssnipan. Inga kemikalier, rubbing eller polish. Bara tjära. Det är enkelt att sköta en tjärad träbåt och det luktar gott!

Båtfakta

Byggår: 1949
Brygga: Brygga 4
Plats: 73
Båttyp: Snipor
Båtmodell: Roslagssnipa
Byggnadsort: Norra Stavsudda
Byggnadssätt: Klinkbyggd
Motor: Albin O21 med vevstart och slirande backslag.
L.ö.a m: 6.20
Bredd m: 2.10

Historia

Tjära är vanligast på bruksbåtar som ska tåla lite törnar. Ofta har de varit slit- och slängvaror som inte alltid tagits om hand på bästa sätt. Ett öde som inte drabbat snipan Matilda.

Denna snipa byggdes 1949 av John Österman från Norra Stavsudda, med furuvirke taget från ön. John hade lärt sig att bygga båtar av sin far, Jan Gustav Österman. Han byggde bara till husbehov och det blev under åren bara fem stycken snipor byggda. En lustig detalj är att han döpte alla sina båtar efter Disneyfigurer. Vilket namn båten här hade är dock inte känt.

På insidan av förstocken liksom i aktern, sitter en ögla. I dessa två lyfte John upp hela snipan hängandes i sitt båthus under den tiden som isen låg. Säkerligen har detta bidragit till att båten ännu är i så gott skick.

Oftast var det inte för några tyngre uppgifter snipan användes, även om det säkert förekom. Framförallt var det dock för Östermans diversehandel man använde den, bland annat för försäljning av bullar. Detta gav honom namnet ”Bull-John” hos skärgårdsborna.

Snipan övertogs så småningom av John Östermans son och gick senare vidare till en av dennes bekanta. 2010 inköptes den av vännen Jonas Topocco och ligger idag vid Heleneborgs båtklubb på Långholmen.