Margona

MARGONA HAR FÖRLORAT det mesta av sin historia. Men lite vet vi.

Båtfakta

Byggår: 1954
Brygga: Brygga 6
Plats: 104
Konstruktör: Gideon Forslund
Båttyp: Ruffmotorbåtar
Varv: Forslunds varv
Båtmodell: ESS-ruff
Byggnadsort: Norrtälje
Skrovmaterial: Mahogny, furu under vattenlinjen.
Motor: Volvo Penta MB16
L.ö.a m: 6.70
Bredd m: 2.20

Historia

När Gideon Forslund startade sin varvsverksamhet hade han redan erfarenhet från en tid på det framgångsrika varvet Sjöexpress, som hans halvbror Henning drev. När sedan sonen Owe tog över, var vägen utstakad även för honom.

Margona ritades och byggdes av Gideon Forslund på dennes varv i Uppveda utanför Norrtälje. Varvet hade Gideon startat redan i början av 1930-talet och där byggdes de flesta större klinkbyggda Forslundarna.

Nuvarande ägare har ägt henne sedan 2011. Ägarna närmast före var Oscar Frykholm och Jonas Forsslund som då bara äg båten ett år. De letade båt att köpa under vintern 2010 och hade varit och tittat på Margona den där den stod så fint i sitt presenningshus på Heleneborgs båtklubb. Några dagar senare kom det enormt mycket snö, båthustaket rasade in och en balk for rakt genom båtens tak! De bestämde sig ändå för att köpa den, och fick den till ett lägre pris av dåvarande ägarna Mikael Szabo och Thorsten Metzner. Så började deras första båtägande med att skotta snö och göra en provisorisk lagning av taket.

Året därpå lade de om taket helt (se  ovan).