Ciami

CIAMI är en spännande båt och ett unikt exempel på samarbete mellan motorbåtskonstruktören C G Pettersson och Tore Holm med inriktning på segelbåtar.

Båtfakta

Byggår: 1948
Brygga: Brygga 11
Plats: 167
Konstruktör: C G Pettersson
Båttyp: Ruffmotorbåtar
Varv: Gamleby yachtvarv
Byggnadsort: Gamleby
Båtmodell: Motorseglare
Skrovmaterial: Furu/Mahogny
Byggnadssätt: Kravell
Motor: Volvo Penta BB115A
Fart knop: 8
L.ö.a m: 7.50
Bredd m: 2.30

Historia

Det lär ha gått till så att Pettersson ritade en båt som Holm sedan gjorde ändringar på. Båten beställdes av tandläkare Otto Francke i Stockholm och är sannolikt ritad efter hans bestämda önskemål. Men Ottos son Magnus har berättat för nuvarande ägare att Otto var förbannad på CGP för att han hade gjort vindrutan så låg att han blev blöt när han var ute och körde. Vindrutan höjdes därför på Linds Varv i Skurusundet på 50-talet.

Till Heleneborgs båtklubb kom denna båt genom Hasse och Helena Örtholm, som lade ner en hel del jobb och pengar på att reparera under vattenlinjen.

Dick Olsson köpte båten 2009. Då hette hon Samia, men återfick sitt ursprungsnamn Ciami efter att Dick pratat med Otto Franckes son Magnus.

Namnet kommer av två systrar som kallades Cia (Cecilia) och Ami (Anne-Marie). Efterforskningar har lett till att komplett ägarförteckning, leveranskontrakt, byggnadsbeskrivning och del av ritning samt orginalsegel från 1948 nu finns hos Dick. Dick Olsson gör nu en mycket omfattande renovering av Ciami med ambition att återställa båten i originalskick.