Chrysler II

BILFIRMAN PHILIPSON, som bland annat importerade Mercedes, lät i början av 1930-talet importera marinkonverterade Chyslermotorer och hade låtit bygga en båt hos AB Sjöexpress på Lidingö.

Båtfakta

Byggår: 1938
Brygga: Brygga 5
Plats: 96
Konstruktör: Gideon Forslund
Båttyp: Snabbgående motorbåtar
Varv: Sjöexpress varv
Båtmodell: Coupéracer
Byggnadssätt: Kravell
Skrovtyp: Mahogny
Motor: Chrysler
L.ö.a m: 8.30
Bredd m: 2.20

Historia

Nu var det dags igen och denna gång ville firmans direktör Olle Philipson att en av hans anställda, den store profilen Nils ”Dubbel-Nisse” Nilsson, en tidigare framgångsrik märkesförare för snurretillverkaren Trim och nu försäljningsansvarig för Chrysler marinmotorer, skulle rita den nya båten. Han hade ett modernt sinnelag och hade tidigare gjort några lyckade designer.

Beställningen gick återigen till Sjöexpress, men direktör Henning Forslund var bestämd med att båten skulle ritas av hans bror Gideon. Kompromissen blev att Gideon ritade skrovet och Nilsson ritade överbyggnaden, som fångade upp något av den strömlinjeform som varvet använt i sin nyare produktion. Inombords placerades naturligtvis en 6 cylindrig Chrysler från Philipson.

– Min far ägde en träsegelbåt när jag var liten, en folkbåt klinkbyggd i furu som var dukad på däck, berättar nuvarande ägaren. När jag var i tonåren ville jag ha en snipa och höra tändkulemotorns klassiska dunk, men jag hade inte råd då. Senare ändrades önskemålen och nu ville jag ha en kravellbyggd motorbåt i mahogny. Jag letade länge och väl efter rätt modell och prisklass och till slut hittade jag Chrysler II på Blocket 2013!

– Jag tycker det är en fin ovanlig design med vackra linjer och ett ballt stävbeslag. Planen är att stegvis renovera, den mesta tiden har hittills gått åt till att renovera motorn. Detta eftersom det är viktigt för mig att kunna använda båten vilket jag också gjort varje år, med rekordårets 1400 sjömil.

Båtens historia är till stor del okänd men tidigare ägare hette Henrik Ekenman och båten köptes av hans far 16 år tidigare, gissningsvis runt 1997.