Bris

BRIS SJÖSATTES MIDSOMMARHELGEN 1950 och betalades av beställaren, Uno Svedung, med 1800 kr och ett kilo kaffe.

Båtfakta

Byggår: 1950
Brygga: Brygga 7
Plats: 122
Båttyp: Snipor
Båtmodell: Orustsnipa
Motor: Albin AD2
Skrovmaterial: Furu och ek
Byggnadssätt: Klinkbyggd, enepinnad till huggna, formväxta spant och stävar i ek. Ruff och sittbrunn i mahogny, däck i mahogny och Oregon pine
L.ö.a m: 7.0
Bredd m: 2.5

Historia

Svedung var nämligen köpman i Uddevalla och hade tillgång till en del extra kaffe, vilket annars var ransonerat vid den här tiden. Båten fick därmed hemmahamn i Uddevalla. Vid en tur med båten i Hafstensfjorden 1952 gick man på grund på en sten väster om ön Kråkan. Ett bord sprack och man tog in vatten men lyckades ta sig till land och tillfälligt täta skadan. Båten togs sedan till Vindövarvet där en dryg meter bord byttes. Av okänd anledning var ersättningsbordet av ek trots att övriga bord (utom det översta) var av fur. Sonen till den förste ägaren, som var 5 år när båten hämtades, ärvde 1995 båten som då fick ny hemmahamn i Vänern.

Därefter har den haft 2 ägare bosatta i Karlstad innan den köptes av nuvarande ägarna sommaren 2013, då den togs via Göta Kanal och Östersjön till Pålsundet och Heleneborg.

Karl Johansson byggde båten i traderad teknik och form i Lyrösund på Orust. Båthuset där Bris byggdes, ägs idag av båtbyggarens son.