AW

A.W. (AFTER WORK) söker fortfarande sin historia. Men att den är byggd på Båtbyggeri Aktiebolaget ger några pusselbitar.

Båtfakta

Byggår: 1960 c:a
Brygga: Brygga 1
Plats: 9
Båttyp: Ruffmotorbåtar
Motor: Volvo Penta AQ 130c
L.ö.a m: 6.50
Bredd m: 2.10

Historia

Båtbyggeriet låg på Vikingagatan 2 i Söderköping och startades 1906 av Carl Sundberg och Herman Gottschalk, som båda också var involverade i andra båtbyggerifirmor och projekt.

Söderköping var till en bit in på 1950-talet en betydande båtbyggeristad med som mest inte mindre än 9 båtbyggerier. De levererade alltifrån ekor och roddsumpar till mellanstora segelbåtar och motorbåtar till beställare och återförsäljare på olika håll i Sverige. Många är de idag mer eller mindre svåridentifierbara campingbåtar som är byggda här. Bland annat till några av de stora kunderna Archimedes, GS Arph och Gideon Forslund.

A.W. är signifikativ för sin tid, med de böjda rutorna som bidrar till den läckra 1960-tals looken. Konsten att böja bilglas eller plexiglas kom i mitten av 1950-talet och var speciellt framträdande i amerikans bildesign, men satte sin prägel även på båtritandet. A.W. är i ett skönt orört skick och blir perfekt om hon bara hittar sin fulla historik.