Archimedes

I BÖRJAN AV 1930-TALET började småbåtstillverkningen öka. Utombordartillverkare som Penta, Trim och Archimedes började då tillverka egna båtar, framförallt klinkbyggda campingmodeller i olika varianter, för att underlätta försäljningen av sina motorer.

Båtfakta

Byggår: 1938
Brygga: Brygga 2
Plats: 35
Konstruktör: Jac M Iversen
Båttyp: Ruffmotorbåtar
Båtmodell: Archimedes ruffbåt, typ A
Byggnadsort: Söderköping
Skrovmaterial: Furu
Motor: Archimedes Typ B3/ Parsun 15 hk
L.ö.a m: 6.50
Bredd m: 1.65

Historia

Archimedes (alltså en han, inte hon som båtar brukar vara) är en Archimedes ruffbåt och byggdes av Söderköpings båtbyggeri för Archimedes. Den fanns att köpa som här med skrov i furu och överbyggnad och inredning i mahogny (Typ A), eller helt i mahogny (Typ B). Ordningsnumret är 196, vilket står i blyerts under några durkar.

Förre ägaren var barnbarn till den som köpte båten som ny 1936 för 1.600 kr, och hade brukat den varje år tills han inte orkade längre. Han lade upp den vid stranden till sitt sommarställe på en ö utanför Skäggaudd, Värmdö. Han hade underhållit så gott han kunde, men bara lagt på ett nytt lager fernissa och bottenfärg varje år. Sprickor och skador som uppkommit under åren hade han lagat med spackel eller dylikt. Stefan Iwanowski fick ta över båten 2005 från förste ägarens barnbarn.

Båten låg då under flera tjocka linnepresenningar, bemängd med damm, spindelnät, barr och skräp samt tjocka lager av flagnad och krackelerad fernissa. Färden hem till klubben skedde med pråm i början av maj.

Väl på Heleneborgs båtklubb vidtog uppstädning och översyn. Målet var att förbättra skicket men att röra så lite som möjligt av båtens helt unika original. Endast ytskikt renoverades sedan och ett fåtal skadade delar byttes eller lagades, annars är allt så som Söderköpings Båtbyggeri levererade honom. Detta är mycket sällsynt för dessa båtar eftersom de oftast har byggts om vartefter: inombordsmotor har installerats med stora förändringar som följd, stolarrangemanget bytts ut mot andra stolar eller längsgående bänkar, vindrutan har bytts ut, byggts på eller avlägsnats.

Archimedes var utställd på båtmässan Allt för Sjön 2010 tillsammans med 10 andra båtar från Heleneborgs Båtklubb, med klubbhus, kafé, brygga och pålar!